Kennis delen is kennis vergaren.

Het leuke van onderwijzen is dat je merkt dat je door kennis te delen met anderen je zelf kennis vergaart. En wijzer wordt.

Studenten hebben vaak veel kennis maar weinig ervaring. Daardoor leer ik van hen ontwikkelingen en zijn delen van mijn ervaring.

Mensen uit andere culturen leren mij waarom ze zaken anders doen dan ik.

Wat mij uitdaagt is het omgaan met weinig. In ontwikkelingslanden is vaak weinig voor handen en moet er veel gebeuren. Dus werken met lokale middelen wordt dan weer belangrijk. Lokale honing gebruiken als wondzalf. Lokale frisdranken als ORS bij diarree gebruiken. Of Cola, wereldwijd voorhanden.

Luisteren wat ze gewend zijn zelf te doen. Zoals een vuiltje uit een oog halen met de tong. Zou mij in Nederland een tuchtzaak opleveren.


Als het niet kan zoals het moet, moet het maar zoals het kan.

De huidige generatie artsen en kliniekwerkers zijn modern opgeleid. Volgens standaarden en protocollen. En houdbaarheidsdata. Daardoor is het zelfstandig denken naar de achtergrond geraakt. En is de gezondheidszorg duurder of onhaalbaar geworden. In alle landen van de wereld.

In Nederland probeer ik studenten weer klinisch te laten redeneren. Nadenken over wat de patiënt kan mankeren en daar een plan voor maken. En weer opnieuw nadenken als dat plan niet uitvoerbaar is, hoe dan wel. Of, als de patiënt niet op de behandeling reageert, klopte de diagnose dan wel?

Zo ervaring op doen leert studenten weer hun eigen verstand gebruiken. Wat soms tot haalbare en goedkopere oplossingen leidt.


Motivatie.

Bij alle gesprekken over patiëntenzorg komt ook ter sprake wat de motivatie is. Wat drijft je?

Dat kan variëren van geld verdienen tot roeping. Van eigen ik en eer tot de wens anderen te helpen die zichzelf niet kunnen helpen.

En wat Willy en mij drijft.


Hisuri

Het Huisartsen Instituut Suriname is een organisatie die hulp gebruiken kan. In de laatste drie maanden van 2016 ben ik bij hen geweest en heb gezien met hoeveel enthousiasme een beperkt aantal collega's proberen een goede opleiding van de grond te krijgen. 

Alle hulp is welkom. Zo hebben huisartsen in Nederland al allerhande afgestaan om hen verder te helpen.