Iets over de geschiedenis
Het zal nog wel even duren voor ik deze pagina goed geordend heb, Ik voeg voorlopig van boven af toe:
Toespraakje bij de onthulling van de Maquette.
Al enige jaren geleden is aan de Bevervoorde een opgraving gedaan, waarbij de fundamenten van een kasteel werden blootgelegd. Dit kasteel vormde met de toenmalige huizen rond het Schild het begin van de stad Rijssen.
Daarvoor woonden er ook al honderden jaren mensen hier. Die waren vanaf de hogere gronden als de Koningsbelt lager gaan wonen, dichter bij het water.
Tijdens de opgravingen bleek hoe weinig Rijssenaren van het verleden van hun stad wisten. Dit leidde ertoe dat er meer studie werd gedaan door mensen die hun krachten bundelden in een werkgroepje. Een van de resultaten was, dat de stadsrechten weer boven water kwamen. En komt er binnenkort een publicatie over de geschiedenis van Rijssen in de Middeleeuwen.
Een ander gevolg was de wens om een soort afbeelding te maken in reliëf van het kasteel. Later is dat uitgegroeid tot een maquette van de stad in die periode.
Dick Poortman en ondergetekende hebben het voorwerk gedaan. Zoals waar welk huisje moest komen, hoe het eruit gezien kon hebben, hoe de Schildkerk eruit zag. En hoe de Bevervoorde eruit gezien kon hebben.
Van al die gegevens is een prachtige maquette gemaakt door Henk Roosink. Eerst in was, met diverse wijzigingen tot alle drie tevreden waren. En daarna is het in brons gegoten.
De stad Rijssen kan worden gezien als een ruwe cirkel met een stadspoort op alle windstreken, met uitzondering van het noorden door de daar gelegen rivier en moerassen (wegen naar het noorden liepen via de noordoostelijke poort). In het noorden stond een wachtpost, Brandlicht, terwijl in het noordwesten de ware vesting van de stad lag, de Krans, wat in de handen van de familie Bevervoorde was. De stad werd beschermd door een aarden wal met een dichte doornhaag erboven. Een rondlopende weg achter de wal zorgde voor toegankelijkheid van de wallen voor militaire eenheden. Deze weg is in Rijssen terug te vinden als de diverse wal straten. Om de stadswal lag een gracht.
De maquette.
Wat betreft de locatie van de maquette. Deze staat op historische grond. Op een plek binnen de gracht van de Bevervoorde. Deze gracht wordt symbolisch weergegeven door de muur rondom het plein. De vierkante speelplaats is de plek van de vierkante vesting, de Bevervoorde.
Zo kunt u schaal 1 op 1 zien wat het formaat van het kasteel was. En in de maquette hoe het kasteel er mogelijk heeft uitgezien.
De Schildkerk is te herkennen. En aan het einde van de middeleeuwen waren er twee beuken, nu drie. Het stratenpatroon is te herkennen, de bebouwing. De Watermolen kunt u vinden als u goed zoekt.
Kijk en zie en loop rond in de stad. En bedenk bij de maquette hoe het was.
Dé beker:
Afgebeeld is mogelijk de Bevervoorde. Het is dan het gedeelte wat ontbreekt op de gravure onderaan deze pagina.
het zilverteken: plm 1700 gemaakt in Deventer: wie biedt?
Nog wat brokken geschiedenis:
Uit de site: http://members.home.nl/m.tettero/Watergeuzen/Twente.htm
De Spanjaard Francisco Verdugo is bekend geworden als degene die Rijssen van zijn wallen heeft beroofd en in brand steekt in 1584. Pas in de zomer van 1597 wordt Twente definitief bevrijdt.
Wellicht gaat dan ook het archief verloren. De gegevens op de site kloppen met die van de stukken die ik wel heb.
Rijssen in 1783.
De regio Rijssen wordt al vele eeuwen bevolkt.
Getuige de grafheuvels en de recente vondsten uit de IJzertijd.
IJzertijd
De IJzertijd is het tijdperk van de belangrijke technologische vernieuwingen. Ten eerste deed het ijzer zijn intrede. Anders dan brons is ijzer in eigen land beschikbaar in de vorm van moeras-ijzererts. Op verschillende plaatsen ontstonden kleine ijzerindustrieën, die in de lokale behoefte aan ijzer konden voorzien.
Een tweede vernieuwing was de grootschalige winning van zeezout langs de kust. Archeologische vondsten hebben duidelijk gemaakt dat dit zout over lange afstand werd verhandeld.
Een derde vernieuwing waren de zogenaamde Celtic fields, een akkerbouwsysteem dat tot in de Romeinse tijd in gebruik zou blijven. Celtic fields zijn kleine vierkante akkertjes, omgeven door lage aarden walletjes. Als deze akkers na verloop van tijd uitgeput raakten, werden er nieuwe bijgemaakt. In de loop der tijd ontstond zo een schaakbordpatroon van akkertjes. De IJzertijdboeren woonden in langgerekte huizen van hout, waar mens en vee onder één dak leefden. Als een huis na ca. één generatie onbewoonbaar was geworden, werd er verderop een nieuw gebouwd. Het oude huis werd waarschijnlijk niet afgebroken, maar zo lang mogelijk gebruikt voor andere doeleinden. Zo ``wandelde'' een nederzetting in de loop der tijd door het landschap. De doden werden echter begraven op een centraal grafveld dat van generatie op generatie in gebruik bleef. Vooral daar zoeken archeologen dan ook naar aanwijzingen voor de hiërarchie binnen de IJzertijdsamenlevingen. In de vroege IJzertijd moeten er in Zuid-Nederland machtige heren hebben rondgelopen. De zgn. ``vorstengraven'' van Wijchen, Oss en Meerlo bevatten rijkversierde voorwerpen die uit zuidelijker streken waren geïmporteerd.
De bewoners van Noord-Nederland onderhielden daarentegen vooral contacten met Duitsland en Scandinavië. Deze culturele tweedeling bleef tot ver in de moderne tijd bestaan.
Regio Twente:
Er zijn maar weinig gebieden in Nederland die als regio zo lang bestaan als Twente. Al meer dan duizend jaar kon het een eenheid blijven. De oudste aanwijzingen zijn de derde-eeuwse opschriften op altaarstenen uit de muur van Hadrianus, een Romeinse verdedigingslinie in Noord-Engeland. Hierop wordt verwezen naar 'cives Tuihanti', burgers van Twente.
Uit latere schriftelijke gegevens blijkt dat aan het eind van de achtste eeuw gesproken werd over het gouw Twenthe. Dit was een boerenvrijstaatje, bestuurd door een edelman die door vrije boeren gekozen werd.
Een dorpje rond 750 na Chr. (Hunnebedmuseum)
De stad Rijssen:
Deze ontstond uit de nederzetting Risnen die geconcentreerd was rondom de uitlopers van de Regge en bij de plek waar de Schildkerk vandaag de dag staat. Het landschappelijke punt gekozen voor de nederzetting, die Rijssen is gaan heten, was een voorde in de rivier op een voor ons onbekend tijdstip. Gelegen tussen uitgestrekte moerasvelden die hele noordelijke en westelijke gebied rondom Rijssen omgaf, terwijl de Regge zowel het noorden als het oosten afschermde. Door de velden van veen waren slechts enkele paden,
Risnen was het geestelijk centrum van Holten, Notter en Enter en waarschijnlijk ook de marktplaats voor deze plaatsjes. Dankzij de beschermende stadsrechten konden deze marktdagen uitgroeien, terwijl de ambachtslieden door de vrijmaking voor zichzelf gingen produceren en ten volle konden profiteren van de lokale grondstoffen, houtskool en ijzererts. Tevens werd in Risnen ook recht gesproken en was ze door haar stadswallen een burcht van veiligheid in een wereld waar de wilde landen onder Gods vrede vielen, maar niet werden uitgedragen.
Een belangrijke economische mijlpijl voor Rijssen is haar toetreding tot de Hanze geweest, rond dezelfde tijd als Deventer ergens rond 1350. Dit is een logische ontwikkeling geweest. Rijssen was belangrijk door haar grondstoffen, de ligging aan de Regge en de positie ten opzichte van Duitsland en de Nederlandse Hanze-steden.
Het einde van de Hanze was, bijzonder genoeg, ook rond de tijd dat Rijssen als stad ophield van betekenis te zijn. Rond 1450 heeft Rijssen een ramp doorstaan, in de vorm van een grote brand. Hoe deze brand is uitgebroken en waarom Rijssen toen verdween uit de geschiedenisboeken is onbekend en blijft een vraag waarop antwoord moet worden gevonden. Misschien had het te maken met de strijd tussen Holland en Bourgondië, misschien was het een ongeluk, maar de consequenties voor Rijssen waren zo groot, dat deze rijke, Middeleeuwse stad verdween en pas enkele eeuwen later weer te vinden is in oude bronnen.
Een kopie van de stadsrechten, 5 mei 1243.
Een her-ontdekking. Gevolg van geluk en studie. Het orgineel is verloren gegaan, maar deze oude kopie is gewaarmerkt in een archief weergevonden.
Er staat:
Otto, gekozen bisschop te Utrecht; In een trouw geloof aan Christus ben ik met hulp van gepaste herinnering door schriftelijke overlevering om met Christus vroom te leven en gelukzalig te regeren, hieruit ontspruit de kennis van de natuurlijke broosheid en gebreken der mensen om zaken vals naar voren te brengen.
Daarom willen wij in alle tegenwoordigheid en voor de toekomst door middel van een getuigenis van onze oorkonde bekend maken dat wij met raad en instemming van onze prelaten, onze grote clerici en leken van onze kerk in zorgvuldigheid aan de inwoners bij Rijssen, de naburige buurschappen en het dorp Rijssen met zijn mensen en met zijn zaken de vrijheid wil verlenen. Wij willen dat de burgers van dit oord de genade van deze vrijheid in die mate en omvang laten genieten, zoals deze door de burgers van de stad Deventer tot nu toe ook worden genoten en bevestigen hiermee, dat de burgers van Rijssen zich deze vrijheid in onze tijd en ten tijde van onze navolgers zich kunnen verblijden. De voorbehouden rechten, die bij dit verlenen van de genoemde vrijheid door de bisschoppen van Utrecht aan Rijssen zijn verleend en toevertrouwd en deze vrijheid worden door de eed bekrachtigd.
Daarnaast richten wij twee markten op die Forum genoemd worden, namelijk op de dag van Christus Hemelvaart en op de dag van de Heilige Gereon en Victor. Aan de twee voorafgaande dagen van deze markten en ten tijde van de markt willen wij dat: de alle naar ons reizende en terugreizende namens ons en onze opvolgers een volkomen vrij geleide krijgen voor hun persoon en voor hun zaken, daarmee niemand van de personen of zaken gepand kan worden, net zoals dat bij andere gewoonlijke markten gebruikelijk is. Daarnaast richten wij in alle eeuwigheid twee weekmarkten op in de Stad Rijssen, onder die bedinging, dat de in de vrijheidsbrief van de Stad Deventer vastgelegde markten op zaterdag en donderdag niet als dag worden gebruikt en gerespecteerd worden.
Onder bescherming van de banspreuk gebieden wij in volmacht van God en onzer bisdom, iedereen voor nu en in de toekomst die zich tegen deze verordeningen verzet of ze vals uitlegt, om niet in de ban te geraken door ons of onze opvolgers, deze verordeningen te respecteren.
Gegeven te Deventer in het jaar 1243 op de dag voor St. Johannes voor de Latijnse Poort. In tegenwoordigheid van Proost Everhard en de Decaan Gisbert van St. Johannes te Utrecht.
(interpretatie / vertaling vanuit het Duits naar het Nederlands door Herbert Stegeman februari 2001)
In een poging wat duidelijkheid te krijgen over de afwateringen in Rijssen heb ik deze kaart bewerkt.
Op grond van de hoogtekaart nu, met daarin verwerkt de bodemerosie, is waarschijnlijk het hele stuk ten noorden van de Haarstraat/Grotestraat ooit water geweest.
Mogelijke situatie ruim duizend jaar geleden:
U ziet de hoogten in Rijssen snel stijgen. Onderkant van dit kaartje is ruim tien meter hoger dan de bovenkant.
(1) Bevervoorde of Beverfeurde
Een tekening uit de Middeleeuwen op een kaart is de oudste afbeelding van de stad met wat mogelijk een idee van het kasteel Beverfeurde is waar we de restanten van opgegraven hebben in 1995.
Kaarten van vroeger zijn niet altijd betrouwbaar overigens. Met name om een vijand te misleiden was de route en volgorde niet altijd juist. Om over belastingen maar te zwijgen. Van de oudste stad van Twente is weinig met zekerheid bekend. Op deze pagina hoop ik in de toekomst wat meer neer te zetten.
Schets van Gerard Terborg, 1648 van een zgn Spieker, mgl te Rijssen.
Zo zou het kasteel er uitgezien kunnen hebben, als je de kaart boven ermee vergelijkt. Pas als het kasteel/havezathe in verval is, is er een afbeelding van uit 1797 van A.Schouwman. Dus of het wel ooit zo groot is geweest?
De eerste afbeelding die van de Havezathe Bevervoorde is dit schilderij. Van dit huis is o.a. een foto van de zijdeur. Wellicht een rest van het middeleeuwse kasteel.
(2) Schildkerk
Van de Schildkerk zijn me twee afbeeldingen bekend van voor het instorten van de toren in 1826. Kort daarvoor had de gemeenteraad van restuaratie afgezien. Het kostte geld en bovendien srond te toren al zolang op instorten.
De eerste is uit 1729 op de pentekening in het Prov. Archief in Zwolle. De tweede hieronder prijkt in diverse boeken.
In beide gevallen lijkt het verhaal te kloppen dat de kerk in het Bergkwartier in Deventer van dezelfde tijd en bouwer is, maar dan twee keer zo groot etc. In iedergeval is de torenstructuur dezelfde, kijk maar:
(plm.1950)
De lokatie zie kaartje, het kruis rechts van het midden.
Blauw is de slotgracht van de bevervoorde:
Deze kerk is rond 1200 vanuit het Westfaalse Klooster Varlar bij Coesfeld gesticht.